Warmy Winter Embrace
Привет отново! Когато в хладилника и в опразнените от зимнина шкафове отекне ехо…, настъпва време за импровизации! 🙂 🙂 🙂 Вдъхновението? Фризерът и неизменните подправки! 🙂 🙂 🙂 Движещата сила? Гладът на чревоугодника… ))))))))
Ето каква балканско-азиатска чорба тип супа спретна моят гений, когато се озова със свободно време и празен стомах… След нелека сутрин в учене на прекрасния ми и така убийствено труден японски… :))) огладнях свирепо и запретнах ръкави. Да, но в края на месеца нещата са доста постни откъм ресурси. За сметка на това обаче, са така богати на идеи и мерак! :)))))
След като проучих щателно хладилника и шкафовете, се оказа, че съм си изяла всичко, ама всичко… Без една торба с хрян. 🙂 🙂 🙂 Защо ли бе оцелял? 🙂 🙂 🙂
Наложи се да предприема крайни мерки и бръкнах в камерата (дори не е фризер). И какво намерих? :)))) Пакет с коприва, шепа наситнени зеленчуци иииии… сланинка!!! :)))))) А навън валеше снежец… Ако не беше толкова ранен следобед, щях да повдигна кулинарния тонус с чаша мерло… или сира… 🙂 Но бака капучино замести блестящо рубиненото благо!
След упорито бъркане из празните шкафове в некрасиви пози, някъде из ълите събрах цели 3 пакетчета с полуготови спагети. Не казвайте нищо, знам си го… За щастие, имах пипери, сух джинджифил, парче лимон, 2 зелени ябълки и домашен оцет. Все щяха да балансират пакостите на полуфабриката. :)
След щателния обиск на кухненския кът, очите ми вече сияеха! 🙂 Имах продукти за гореща вкуснота!!! Пир насред опразнилата се кухня… и сипещия се сняг! 🙂 🙂 🙂 Обичам тези моменти! :)))))
И преди да се разсея още 20 пъти, ще ви предложа тази пареща и така уханна красота, която сгря бедстващия чревоугодник в мен. 🙂
Не твърдя, че супата/чорбата е най-полезна, но не е и вредна. Освен това може да се прекрои в напълно благотворно явление, подходящо за хора с хранителен режим, за вегетарианци (това не го броя за хранителен режим, а за начин на живот), както и за постещи и за дечица.
Ако се възмутите твърде рано от творческата ми изява, прескочете направо на последната част с прекроената версия! 🙂 Там съм на вашите кулинарни струни. 🙂
И все пак, пълноценно четене, готвене и хапване!!! 🙂 🙂 🙂
КОПРИВЕНА ЧОРБА С НУДЕЛСИ, СЛАНИНКА И ЯБЪЛКИ
ПРОДУКТИ:
- 400 г сланинка (гъби/риба/пиле/морски дарове/соеви хапки/тофу/гулия);
- 500 г коприва; Ако сте по-смели – заменете или обогатете с водорасли за супа! 🙂 🙂 🙂
- 3 пакетчета нудълси (може да замените със спагети, домашна фреска или омлет, нарязан на тънки ивици); *Може дори да заместите с кубчета запечен с подправки бял/черен хляб;
- сол на вкус;
- 10-на зърна черен пипер;
- 2-3 см корен джинджифил;
- 2-3 зелени чушки;
- 2-3 люти зелени чушки;
- 2-3 ябълки Гренисмит;
- 2-3 скилидки чесън;
- 2 пъпни с. л. сладък червен пипер;
- 1 пълна с. л. пушен червен пипер;
- 1 пълна с. л. лют червен пипер;
- 1 пълна с. л. сух джинджифил;
- 2-3 с. л. оцет или сок от ½ лимон;
- мазнина за готвене (или зехтин за поръсване след това);
- Кисело мляко или домашна майонеза за гарниране (или зехтин, разбъркан с лимонов сок и чесън);
ПРИГОТВЯНЕ:
- В голяма тенджера се сваряват сланинката (цяла, ненарязана) и копривата (измита и наситнена) с вода, черен пипер и сол.
- Щом сланинката омекне, се вади и нарязва на малки кубчета;
- Добавя се около 1 ½ – 2 вряла вода и щом кипне, се изключва.
- Добавят се чушките (сладките и лютите – на кубчета/ивици), джинджифилът (накълцан), чесънът (накълцан) и ябълките (белени и на кубчета) + спагетите. Може да махнете бульоните, които вървят към тях. Няма да ви дадат нищо съзидателно!
- Загрейте около 200 мл мазнина и в нея запържете червените пипери и сухия джинджифил. Залейте с тях супата и добавете оцета/лимона. Разбъркайте и захлупете, за да поемат съставките една от друга.* Може да запечете пиперите на сух тиган и да поръсите супата с мазнина по ваш избор.
- Поднесете горещо, поръсено с малки кубчета пресни зелени чушки и домашна майонеза (кисело мляко, чеснова паста).
ПРИМЕРНА ПОЛЕЗНАТА ВЕРСИЯ на по-горното: 🙂
- Сланинката заменете с кладница или риба (или примерни идеи от Продукти 1.)!
- Нудълсите заменете с домашна паста фреска.
- Ябълките заменете с пащърнак/морков/гулия; (за да избегнете смесването на плода с останалото);
- Махнете пушения пипер – не се знае как точно е опушен. Заменете с къри и куркума!
- Редуцирайте лютото (чушки, пипери), ако супата е за деца или за хора с чувствителни стомах и небце.
- Не ги пържeте (особено с олио), а ги запечете на сух тиган. Ще разгърнат аромата си без вредна термообработка.
- Не ползвайте никаква мазнина по време на готвене, а поръсете студенопресовани масла по избор (шарлан, зехтин, от сусам, орех, тиквено семе…), при това най-накрая, 20 минути след изключения котлон.
- Не солете много! 🙂
- Заместете оцета с ваш, домашен или с лимонов сок.
- Не гарнирайте с майонеза, а с кисело мляко или домашен сос/песто/айоли, включващи полезни мазнини, български чесън и лимонов сок. 🙂
- Хапвайте с бавен темп и благота!!! 🙂 И най-вече – споделено!!! 🙂
И така животът винаги ще е трепетен и различен! Всичко е до комбинирането на вътрешните и външните блага и споделянето им!!! 🙂 🙂 🙂
И още нещо! Не се въздържайте мъчително от вкусни вредности, а опитайте да ги моделирате и адаптирате към вашите небце и тяло! Повечето продукти могат да се заменят достойно с по-полезните им варианти и да се създаде нова красота, която да отива на биоритмиката ви! 🙂
Ако натурата ви отхвърля по-горното, то тогава си хапвайте от непозволеното, за да останете здрави и с тялото си, и с разума! 😉 🙂 🙂
Сладка топлота в зимната магия! 🙂 🙂 🙂