Garash Cake II

На същия ден, в който майка ми направи ябълковата глезотия от предходната рецепта, сътвори и тoзи какаов каприз! 🙂 🙂 🙂

DSC_0027

Веднъж вече съм публикувала рецептата за торта „Гараш“ в подкатегория „BeeSweetBee“, така че ще редуцирам габарита на тази. По-различното е, че в този вариант има повече черен шоколад в крема и блатовете и повече сироп.

Ето и рецептата накратко:

DSC_0030

ТОРТА ГАРАШ 2

За блата:

  1. ½ ч. ч. млени орехи (или смес с лешници);
  2. 1 ч. ч. пудра захар;
  3. 10 яйца;
  4. 3 с. л. какао;
  5. 2 ч. л. нескафе;
  6. 2 с. л. ром/коняк;
  7. лимонова кора – по желание;

За крема:

  1. 1 и ½ пакет масло;
  2. 4 яйца;
  3. 2 с. л. какао;
  4. щипка нескафе;
  5. 3 ванилии;
  6. 1 и ½ ч. ч. пудра захар;

За презентацията е нужен JavaScript.

ПРИГОТВЯНЕ:

На блата:

  1. Разделяме белтъци от жълтъци и ги разбиваме на пяна с по половината от захарта.
  2. Към жълтъците добавяме орехите, какаото, нескафето и рома.
  3. Следва белтъкът.
  4. Поставяме хартия за печене във форма и я намазваме с олио.
  5. Изливаме сместа и печем на 180 градуса до надигане.
  6. Изпечения и охладен блат разполовяваме с конец.
  7. Напояваме със сироп и малко ром.

На крема:

  1. Разбиваме с миксер ½ захар с маслото.
  2. Добавяме жълтъците, какаото и нескафето.
  3. Белтъците разбиваме на сняг с другата половина от захарта.
  4. Добавяме ги внимателно към крема.

На тортата:

  1. Кремът разпределяме между блатовете, най-отгоре и встрани.
  2. Украсяваме със смлени орехи и настърган шоколад и поръсваме още ром/коняк.

Великолепен каприз, който позволява немалко импровизации… и зачервени бузи. 🙂 😀 😀

Сладки мигове с него и с добре подбраната компания! 🙂 🙂 🙂