Garash Cake II
На същия ден, в който майка ми направи ябълковата глезотия от предходната рецепта, сътвори и тoзи какаов каприз! 🙂 🙂 🙂
Веднъж вече съм публикувала рецептата за торта „Гараш“ в подкатегория „BeeSweetBee“, така че ще редуцирам габарита на тази. По-различното е, че в този вариант има повече черен шоколад в крема и блатовете и повече сироп.
Ето и рецептата накратко:
ТОРТА ГАРАШ 2
За блата:
- ½ ч. ч. млени орехи (или смес с лешници);
- 1 ч. ч. пудра захар;
- 10 яйца;
- 3 с. л. какао;
- 2 ч. л. нескафе;
- 2 с. л. ром/коняк;
- лимонова кора – по желание;
За крема:
- 1 и ½ пакет масло;
- 4 яйца;
- 2 с. л. какао;
- щипка нескафе;
- 3 ванилии;
- 1 и ½ ч. ч. пудра захар;
ПРИГОТВЯНЕ:
На блата:
- Разделяме белтъци от жълтъци и ги разбиваме на пяна с по половината от захарта.
- Към жълтъците добавяме орехите, какаото, нескафето и рома.
- Следва белтъкът.
- Поставяме хартия за печене във форма и я намазваме с олио.
- Изливаме сместа и печем на 180 градуса до надигане.
- Изпечения и охладен блат разполовяваме с конец.
- Напояваме със сироп и малко ром.
На крема:
- Разбиваме с миксер ½ захар с маслото.
- Добавяме жълтъците, какаото и нескафето.
- Белтъците разбиваме на сняг с другата половина от захарта.
- Добавяме ги внимателно към крема.
На тортата:
- Кремът разпределяме между блатовете, най-отгоре и встрани.
- Украсяваме със смлени орехи и настърган шоколад и поръсваме още ром/коняк.
Великолепен каприз, който позволява немалко импровизации… и зачервени бузи. 🙂 😀 😀
Сладки мигове с него и с добре подбраната компания! 🙂 🙂 🙂